Design på nett

Posted by Mr. Jovani Hoppe on June 14, 2014
Internett

En godt designet nettside skal være ryddig, oversiktlig, tiltalende og funksjonell. Avhengig av hvilken hensikt den tjener er det naturligvis mye rom for individuelle variasjoner og profilert utforming, så lenge visse grunnleggende prinsipper holdes i hevd.

Underholdning

En nettside som er viet til underholdning bør fortsatt være oversiktlig og kundevennlig utformet, men bør også ha et design som tiltrekker publikum og vekker relevante følelser hos dem, det være seg humor, spenning, drama, fantasi og så videre. Hvis man som publikum også kan bruke penger på underholdningen er det viktig at man i tillegg gir inntrykk av tillit og soliditet, og at man kan underbygge det med fakta og god kundeservice. Vi tar her fram det nettbaserte kasinoet Lyckospel som eksempel, ettersom de har klart å få til både å gi inntrykk av soliditet og styrke, mens de også klarer å vekke eventyrlysten hos kundene ved rett bruk av spennende grafikk og bilder, samt et enkelt, litt «macho» fargevalg i rødt, hvitt og svart. Fotografiene og grafikken er også gitt en slags sepia gjennomgangstone, med veldig dempet, men likevel dramatisk bruk av farger.

Foretak

Hvis man er et stort børsnotert selskap er det andre kvaliteter som gjelder når det kommer til det inntrykket man ønsker å skape, selv om ryddighet og lett tilgang til viktig informasjon fortsatt er minst like viktig. La oss se på Statens Vegvesen som vant Farmandprisen i 2013 for best nettside for offentlige virksomheter. Dette er en meget ryddig og oversiktlig side med fargevalg i grønt og lyst grått, med kjapp tilgang til viktig informasjon som veinyheter, kjøretøybestemmelser og førerkort.

Nyheter

NRK har en veldig innholdsrik og omfattende nettside. Det er ikke mye som skiller måten nyhetene er arrangert hos mange av de største nyhetsaktørene i landet, men sakene på NRKs side er minst like oversiktlige som hos konkurrentene, i tillegg til at det er lett tilgang til et omfattende utvalg av både live fjernsyn, arkivert video og flere radiokanaler på nett. Og, uten å komme inn på lisens-spørsmålet, er det at man ikke blir distrahert av et utall annonser – som i større eller mindre grad forsøker å se ut som «ekte» artikler – virkelig befriende!